single-thumbnail-alt
14.06.2018 at 9:50

Taller de l’Espolsada de Premià de Dalt

El passat 18 de març alguns membres de la nostra entitat van participar en un taller de dansa. En aquest cas l’Agrupament d’Esbarts de Catalunya va organitzar el taller per aprendre l’Espolsada de Premià de Dalt.

El taller va consistir a aprendre els passos essencials d’aquesta dansa, la seva coreografia. A la segona part del taller es va enregistrar un vídeo per tal d’anar-la repassant i poder-la ensenyar als/a les altres companys i companyes.

 

Breu ressenya de l’Espolsada.

Actualment aquesta dansa consta de 5 parts: l’entrada de ball, el ball rodó o espolsada, pròpiament dita, la voltada, la llarga i la sortida.

Els seus orígens es remunten a l’any 1860 de la mà de Felicià Xarrié, tot i que aquest ball va ser repescat a partir de l’any 1950. Va néixer com ball de plaça, ubicat a la Plaça de la Vila de Premià de Dalt, malgrat que posteriorment va passar a un local tancat, al Cafè d’en Ramon Buxó. Finalment es va ballar a l’envelat del poble.

Generalment es ballava en 2 colles de 6 parelles cadascuna, uns eren els blancs o bonics i els altres, els negres o gitanos. Aquestes parelles estaven compromeses per tots els dies que duraven les ballades, des de Sant Esteve fins el Dimecres de Cendra, inici de la Quaresma. Per Carnestoltes les parelles sortien disfressades de casa o es trobaven amb la resta de la colla per anar, tots junts, a ballar a la Plaça de la Vila.

La recuperació del ball va tenir lloc durant el mes de setembre de 1995, data en la qual es va fundar l’Esbart l’Espolsada. La primera ballada va ser al Pavelló Municipal per part d’un grup de nois i noies, entre 9 i 11 anys. L’any 1998 es va establir com a ball pel Carnaval.

Bibliografia: L’Espolsada de Premià de Mar, escrit per Mercè Vilar i Monmany.

0 comments:

Leave your comment

Contactar