20.01.2015 at 1:55

Els Atabalats, els “diables de terra”, part del Ball de Gitanes

atabalatsDes de “finals” del passat any 2014 els Mestres ens estem posant les piles per tal de dur a plaça en condicions el Ball de Gitanes que des de l’any 2011 llueix a la Plaça Santa Anna.

Uns dels col·laboradors en aquest Ball de Gitanes des dels inicis ha estat els Diables Atabalats de Cerdanyola de Mataró. Aquest Ball de Diables va néixer cap a l’abril de l’any 2009 i són els encarregats de posar un toc de rauxa i informalisme, juntament amb les velles, enfront dels dansaires del Ball de Gitanes. Cal dir que ja porten tres caps de setmana assajant el que serà el seu ball de lluïment al ritme del toc tradicional dels tambors fondos.

Els Atabalats fan la representació dels anomenats “diables de terra”. Els diables de terra tècnicament són coneguts com a esparriots. Històricament aquests, de manera grotesca, són els guardians de la festa. Tenien l’objectiu de fer sortir a la gent al carrer i que deixés de treballar, encara que fos per un moment. Actualment són els Diables Atabalats del barri de Cerdanyola qui fan aquesta tasca.

1 comments:

reply
25.01.2015 at 10:12
Maria

Els Diables Atablats de Cerdanyola són una gent fantàstica i han estat amb nosaltres des del primer moment.
Sempre han col·laborat en les diverses propostes que se'ls han ofert i sempre n'estarem orgullosos i agraïts ...
VISCA LA COLLA DE DIABLES ATABALATS DE CERDANYOLA !!!
Besus gitanerus.
Maria.

Leave your comment