Joan Serra i Vilamitjana

Mestre, pedagog, ballarí i coreograf

 

JOAN SERRA I VILAMITJANA (1947-2013) des de ben petit s’inicià en el món de la dansa tradicional a l’esbart del seu poble i, fins a la seva juventut, seguí ballant activament. Els seus mestres foren l’Albert Sans (Esbart de Rubí) i en Salvador Melo (Esbart Verdaguer). Estudià Magisteri i exercí de mestre, primer generalista, i després com a mestre de dansa, al llarg de tota la seva vida. En Joan desenvolupà la seva activitat laboral en dues vessants: la de mestre i pedagog i la de coreògraf i creador d’espectacles.

Com a mestre i pedagog.

 

 Als 29 anys decidí dedicar-se exclusivament a la dansa, treballant des de centres de primària a escoles bressol, instituts, universitats, escoles d’estiu, esplais, escoles de música, conservatoris, centres de recursos, d’expressió, esbarts, grups de dansa, etc. Fou membre fundador de l’espai El Sac (centre de recuperació i divulgació del Folklore català), d’on sorgí “El Sac de Danses”, grup de recerca de danses i jocs ballats d’arreu de Catalunya. Publicà diferents llibres i material com “El Galop”, “Punta i taló”, per tal d’impulsar la dansa a les escoles.

llegir més

Encapçalà i dirigí projectes pedagògics centrats en la dansa, en general, i en la dansa tradicional, en particular, on destaquen el projecte Mus-E, aplicat a diverses escoles de Barcelona. Al mateix temps, fou director de l’Aula de Dansa Tradicional, del Graduat en dansa per a mestres de primària i del curs Dansàneu.També impulsà i dirigí propostes educatives en el camp de la dansa catalana, com són el Dansa Ara i el Fem Dansa.

 

L’any 1980 emprengué la recuperació del Ball de Gitanes de Sant Esteve de Palautordera i col.laborà en el d’altres pobles de la comarca, com Sant Celoni, Llinars, la Garriga, etc., donant-li un caire festiu i obert on tothom qui vulgui i, en tingui ganes, hi pugui participar.

 

Com a coreògraf i creador.

 

 A partir de la seva experiència com a dansaire, primer a la Companyia Espai de Dansa i, més tard, a la Companyia Titelles Marduix, al 1983 creà la Companyia L’Àll, de dansa i teatre, començant amb el muntatge “Enagus meus”, basat en la dansa tradicional catalana però donant-li un nou segell, dignificant-la i complementant-la.

 

 És a partir de la seva feina com a mestre de dansa de l’Esbart de Sant Cugat, que desenvolupà una part de la seva tasca creativa i innovadora en els espectacles de dansa catalana com: “Danses llunyanes” de Lluís Bonet; “Les 15 cançons i danses”, de Frederic Mompou; “Vistes al mar”, d’Eduard Toldrà; “Ballem un pont de mar blava” de Lluís Llach i un llarg etcètera.

 

També muntà els espectacles “El cistell d’aire va”, “El trencadís de cançons”, ”El fantasma del Palau”, dirigits a nens d’escola infantil i primària, sense oblidar espectacles de caire familiar, per compartir-los entre pares i fills.

 L’any 2000 creà, juntament amb alguns membres de la Factoria Mascaró (companyia que fa exclusivament muntatges de dansa per a nens i per a adults), espectacles com: “Ai que em mullo”, “Peret Pintor”, “Alça Manela“, “Camins i corriols”, “El jardí de les meravelles”.

 

La seva feina ha estat reconeguda amb diferents premis:

 

1980, Premi Ramón Llull per “Experiències en el camp educatiu”.

1990, Premi a la creativitat artística de la Federació d’Ateneus de Catalunya.

1991, Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya per “Les XV cançons i danses”, de F. Mompou.

1992, Premi a la millor direcció i interpretació al Festival TIAFF de Toyan (Japó).

1999, per a “Danses llunyanes” rebé el premi del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

2002, Premi al millor espectacle de carrer al Festival de Leioa.

2005, l’Obra del Ballet Popular el distingí amb el Premi al Mèrit a la Dansa Tradicional Catalana.

 

 

En Joan era un pensador i un obrer de la dansa, tal i com ell mateix es definia, implicat vivencialment en la recerca i en l’experiència activa, amb la finalitat d’anar forjant un pensament i un criteri propi.

amagar

OBRES I APORTACIONS RELACIONADES

serra-llibre-color
Llibre “La dansa a l’escola” 

ballhomenatge-color

Ball d’Homenatge

gitanesmontseny2-color

Ball de Gitanes del Baix Montseny 

Contactar