Claret Papiol i March

Actor, clown i pedagog

 

CLARET PAPIOL I MARCH (1954) hereta del seu pare, Ignasi Papiol, el seu particular sentit del humor. Els seus debuts còmics s’inicien a l’escola per mitigar un xic els feixucs anys de la dictadura. Allà coneix en Tortell Poltrona: D’aquí neixen “Germans Poltrona” i el “Circ Cric”. Estudia a l’Institut del Teatre de Barcelona, fins que arriba un alumne nou amb unes grans orelles de goma, matriculat com a oient. És en Quimet Pla d’”Els Comediants”, d’aquí neix Batzims i Fistolins. Estudia Clown amb Philippe Gaulier i Pierre Byland a París i Barcelona, a Itàlia amb Il Colombaioni, amb Michel Dallaire i Pierre Pilatte a Nimes i Barcelona, amb Avner l’excèntric a Barcelona. Com a actor ha treballat amb directors com Jordi Mesalles, Frederic Roda, Carles Alfaro, Fernando Bernues i Ramón Simó.

 

Ha treballat amb les companyies: “Cia Còmica La Ganga”, “Big Wheel Theater Company”, a Anglaterra i Kenya. “Les Hommes en Noir” a França. “circ Raluy” a Catalunya i “Marduix Titelles” a on coneix en Joan Serra: amb ell estableix una forta amistat i una creativa complicitat entre Dansa i Clown, que juntament amb Salvador Vilà, els porta a generar una nova dimensió del ball de “Els Nyitus” i dels personatges de “Les Velles” del ball de “Gitanes” amb “L’esbart Dansaire de Sant Esteve de Palautordera”. Actualment continua el treball amb “La Colla de Gitanes de Mataró”. A la televisió ha treballat com a coprotagonista a: TV2 i TV3 (entre d’altres en la popular sèrie de divulgació ecològica El Capità Enciam).

llegir més

 

Ha conduit o animat múltiples esdeveniments i ha realitzat guions per a TV, teatre i altres varietats. El 1988 crea la seva companyia “Claret-Clown” i actua per Europa i Àfrica.

Ha estat guardonat amb els premis “Sabatot Alegre” a Castellar del Vallès, “Millor Pallasso de l’Any” a Vilanova de La Muga, “Primer Premio del Jurado” a Valsequillo de Gran Canària i, juntament amb Marielle Champagne, un premi “FAD – Sebastià Gasch”. Ah! I una nominació als “Premis Butaca”.

 

És professor de clown a les escoles de teatre “El Galliner” de Girona i a “La Casona” de Barcelona. Imparteix cursos per a totes les edats, professionals i no professionals. Pel que fa al clown terapèutic forma part de l’equip de l’”Espai Lúdic” de Barcelona: “El Clown i el Buit Creatiu”.

amagar

Veure vídeo relacionat: El Capità Enciam – Els Petits canvis són poderosos

Veure vídeo relacionat: Deuvos a Vós

Veure vídeo relacionat: Petita feina per a pallasso vell

Veure vídeo relacionat: Soc un pallasso

Contactar